آداب تلاوت قرآن (بخش پایانی)

                                 


برای دیدن متن کامل تر اینجا را کلیک کنید

هدف از تلاوت قرآن چیست؟

مطلوب در تلاوت قرآن شریف آن است که - قرآن-  در اعماق قلب انسان تاثیر گزارد و باطن انسان صورت کلام الهى گیرد، و از مرتبه ملکه به مرتبه تحقق رسد. و اشاره به این فرموده آنجا که - معصوم -  فرماید: « جوان مؤمن اگر قرائت کند، قرآن در گوشت و خون او وارد شود.» و این کنایه از آن است که صورت قرآن در قلب مستقر و جایگزین گردد به طورى که خود باطن انسان، کلام الله مجید و قرآن حمید، گردد به اندازه لیاقت و استعدادش. (2)

 

چه کنیم تا از قرائت قرآن بهره بیشترى ببریم؟

یکى از آداب مهمه قرائت قرآن که انسان را به نتایج ‏بسیار و بهره بى‏شمار نایل کند، « تطبیق‏» است. آن چنان که در هر آیه از آیات شریفه که تفکر مى‏کند، مفاد آن را با حال خود منطبق کند، و نقصان خود را به واسطه آن مرتفع کند و امراض خود را بدان شفا دهد. مثلا، در قصه شریفه حضرت آدم (ع)، ببیند سبب مطرود شدن شیطان از بارگاه قدس با آن همه سجده‏ها و عبادت‏هاى طولانى چه بوده، خود را از آن تطهیر کند؛ زیرا مقام قرب الهى جاى پاکان است، با اوصاف و اخلاق شیطانى قدم در آن بارگاه قدس نتوان گذاشت. از آیات شریفه استفاده مى‏شود که مبدا سجده ننمودن ابلیس خودبینى و عُجب بوده که کوس ( انا خیر منه خلقتنی من نار و خلقته من طین) (3) زد، و این خودبینى اسباب خودخواهى و خود فروشى - که استکبار است- شد؛ و آن، اسباب خود رایى - که استقلال و سرپیچى از فرمان است - شد، پس مطرود درگاه گردید. آنچه سبب مطرودیت درگاه قدس است در هر کسى باشد مطرود است؛ شیطان خصوصیتى ندارد، آنچه او را از درگاه قرب دور کرد ما را نگذارد که به آن درگاه راه یابیم. (4)

 

 شرایط و آداب تلاوت قرآن

ثواب تلاوت قرآن، از حد بیرون، و قدر و فضیلت آن افزون است. از پیامبر اکرم  صلى الله علیه و آله  روایت است که: «هیچ شفیعى در روز قیامت ‏بلند مرتبه ‏تر از قرآن نیست، نه پیغمبرى و نه ملکى و نه غیر اینها.» (5)

و فرمود: « خداى تعالى هزار سال پیش از آن که عالم را خلق کند سوره طه و یس را خواند، چون ملائکه آن را شنیدند گفتند: خوشا به حال امتى که این سوره ها برایشان ‏نازل شود. و خوشا به حال سینه‏هایى که اینها را حفظ کند. و خوشا به حال زبان هایى که‏ اینها را بخواند.» (6)

و نیز فرمود که: «هر گاه قرآن در پوستى باشد آتش به آن نمى‏رسد.» (7) کنایه از این که هر کس قرآن را حفظ نموده باشد آتش پوست‏ بدن او را مس نمى‏کند.

و نیز از آن حضرت روایت است که:« دل ها زنگ مى‏گیرند همچنان که آهن زنگ‏ مى‏گیرد. شخصى عرض کرد: یا رسول الله! جلاى آن به وسیله چه چیزی صورت می گیرد؟ فرمود: تلاوت ‏قرآن و یاد مرگ‏.» (8)

و احادیث در خصوص ثواب آن بى‏حد و حصر است. و چگونه چنین نباشد؟ و حال این که آن کلام پروردگار است که حضرت روح الامین حامل آن، و بر سیدالمرسلین نازل شده است.

برای تلاوت قرآن کریم ‏آداب و شرایطی  ذکر نموده اند، که آداب آن بر آداب ظاهری و آداب باطنی تقسیم می شود.

اعمال شب قدر

اعمال شبهای قدر
 


شب قدر،  شبی است که در تمام سال هیچ شبی به فضیلت آن نمی رسد و عمل در آن بهتراز عمل در هزار ماه است. دراین شب برنامه های یک سال هر کس مقدر می گردد . درشب قدر ملائکه و روح که اعظم ملائکه است به اذن پروردگار، خدمت امام زمان علیه السلام مشرف می شوند و مقدرات هر کس را به امام عرضه می دارند.

اعمال شب قدر به دو گونه اعمال مشترک و اعمال مخصوص تقسیم می شود.

 

اعمال مشترک شبهای قدر

1- مقارن غروب آفتاب شب قدر غسل شود.

2- دورکعت نماز اقامه شود، در هر رکعت بعد از حمد ، هفت مرتبه سوره توحید خوانده شود. بعد از نماز هفتاد بارذکر " استغفرالله و اتوب الیه"  گفته شود .

3- قرآن به سرگرفتن و به خدا را به چهارده مصوم سوگند دادن .

4- زیارت امام حسین علیه السلام .

5- احیای این شبها .

6- اقامه صد رکعت نماز به صورت دورکعتی وافضل آن است که درهر رکعت بعد از حمد ، ده مرتبه سوره توحید خوانده شود.

7- دعایی از امام زین العابدین علیه السلام که درمفاتیح الجنان آمده است . اللهم انی امسیت لک عبداً...

8- قرائت دعای جوشن کبیر.

9- طلب آمرزش از خدای متعال . و در خواست از خدا جهت نیازهای دنیا و آخرت .

10- ذکر گفتن و صلوات بر محمد وآل محمد علیهم السلام.

 

اعمال مخصوص شب نوزدهم

1- صد بار ذکر " استغفرالله ربی واتوب الیه ".

2- صد بار ذکر " اللهم العن قتلة امیرالمومنین"

3- دعای اللهم اجعل فیما تقضی و تقدر من الامر المحتوم ...

 

اعمال مخصوص شب بیست و یکم

1- دعای اللهم صل علی محمد وال محمد و اقسم لی حلما یسد عنی باب الجهل ... .

2- لعن بر قاتل امیرالمومنین .

3- زیارت حضرت علی علیه السلام .

 

اعمال مخصوص شب بیست و سوم

1- تلاوت سوره های عنکوبت و روم که امام صادق علیه السلام فرمود: که تلاوت کنند ه این دو سوره دراین شب از اهل بهشت است .

2- قرائت سوره های ... .

3- هزار مرتبه سوره قدر .

4- خواندن و تکرار دعای اللهم کن لولیک حجة ابن الحسن ... .

5- دعای اللهم امددلی فی عمری واوسع لی فی رزقی ... .

6- تلاوت قرآن کریم به هر مقدار که توانستی .

7- دعاوی " یا باطنا  فی ظهوره و یا ظاهراً فی بطونه... .

آداب تلاوت قرآن(۱)

                                                                            آداب تلاوت قرآن (۱)

                                                               

سلام
به پیشنهاد یکی از دوستان(ش.س) تصمیم گرفتم این ماه یه چیزایی درباره ی قرآن از سایتهای مختلف پیدا کنم و اینجا بزارم.امیدوارم استفاده کنید.منتظر کوچک

مقدمه

پیامبر خدا صلوات الله علیه در عرصه قیامت، در آن روز هولناک و دشوار با افسوس و دلى  پُردرد، قرآن ‏به دست مى‏ایستد و شکایت جانکاهى را به پروردگار مى‏کند:« پروردگارا! قوم من قرآن را رها کردند.»(فرقان/ 30) گویا رسول خدا(ص) مى‏فرماید خداوندا! مردم، نور، روشنگرى و بیانگرى قرآن را رها کردند، جداگر حق از باطل، رحمت و شفا را ترک گفتند، تشنه گشتند در حالى که آب زلال و گوارا در کنارشان بود، در ظلمات زندگى کردند در حالى‏ که در نزدشان نورِ آشکار و روشنگر بود. آه چه سنگین زیان و بزرگ خسارتى کرده است، کسى که این همه را رها کند!

در این بررسى مقصود ما از رها کنندگان قرآن، سرکشان و ستمگران نیستند که قرآن را بر سر نیزه کرده و با قرآن علیه قرآن مى‏جنگیدند و در پوشش اسلام و قرآن با سرنیزه‏هاى صفین قرآن را حمل مى‏کردند و یا مسجد ضرار را با انبوه منافقان پُر مى‏کنند؛ اینان دشمن‏ترین، دشمنان اسلام و قرآن‏اند، بلکه روی سخن با ایمان آوردگان، دینداران و پایبندان به مکتب است. آنان که تلاوت قرآن را رها کرده و از آن غافلند، و باعث مهجوریت و غربت قرآن شده اند.  

متأسفانه از پدیده‏هاى آشکار در جامعه اسلامى ترک تلاوت و قرائت قرآن کریم است، با وجود آیات فراوان قرآن درباره تلاوت آن، و دعوت پیامبراکرم (ص) و امامان علیهم السلام به تلاوت قرآن، اندک افرادى هستند که گوش شنوا دارند.

خداوند مى‏فرماید: « و قرآن را با دقت و تأمل بخوان.» (مزمل/ 4)

و نیز مى‏فرماید:« اکنون آنچه براى شما میسر است قرآن بخوانید.» (مزمل/ 4)

از حضرت رسول اکرم (ص) روایت شده، هر کس قرآن را پیش از سن بلوغ بخواند، حکمت را در کودکى فرا گرفته است. و فرمود: هر کس دوست دارد با پروردگارش سخن بگوید پس قرآن را بخواند، و هشدار مى‏دهند از این که روزى بر ما بگذرد و جزو بى ‏خبران باشیم، آنجا که مى‏فرماید: هر کس شبى ده آیه بخواند او را از « بى ‏خبران» نمى‏نویسند، و اگر پنجاه آیه قرائت کند با «ذاکران»، اگر سیصد آیه بخواند از شمار« رستگاران» و اگر پانصد آیه از قرآن را تلاوت نماید از مجتهدان شمرده مى‏شود.

بعضى از مؤمنان از ترس این که احکامِ تلاوت را نمى‏دانند خواندن قرآن را ترک مى‏کنند در حالى که رسول خدا صلوات الله علیه مى‏فرماید: اگر قرآن خطا و یا با لحن اشتباه خوانده شود و یا اعجمى آن را تلاوت نماید؛ فرشته‏اى آن را همان ‏گونه که نازل شده، برایش می‏نویسد.

 

نقش تلاوت قرآن در شخصیت انسان

تلاوت همراه با ترتیل قرآن از امور مهمى است که بر شکل‏ گیرى ایمان شخص تأثیر مى‏گذارد. به صورتى که انسان با خواندن قرآن، لطافت و قوت را با هم مى‏آموزد. در مسائل عاطفى و احساسى، نرم ‏دل و در دشوارى‏ها و برخورد با مشکلات و رنج و دردها محکم و قوى مى‏شود. از این‏ رو قرآن کریم خطاب به پیامبر خدا(ص) مى‏فرماید:« اى جامه به خود پیچیده، شب را جز کمى به پاخیز، نیمى از شب را، یا کمى از آن کم کن، یا بر نصف آن بیفزا، قرآن را با دقت و تأمل بخوان.»(مزمل/ 1 ـ 4)

همه‏ اینها براى آمادگى تحمل بار سنگین و پذیرش مسؤولیت بزرگ است: « چرا که ما به زودى سخنى سنگین به تو القا خواهیم کرد.» (مزمل/ 5)

و نسبت به مؤمنین تخفیف داده شده مى‏فرماید:«اکنون آنچه براى شما میسّر است قرآن بخوانید. او مى‏داند به زودى گروهى از شما بیمار مى‏شوند، و گروهى دیگر براى به دست آوردن فضل الهى ( و کسب روزى) به سفر مى‏روند. و گروهى دیگر در راه خدا جهاد مى‏کنند ( و از تلاوت قرآن باز مى‏مانند).»

از نشانه‏هاى اساسى و جدّى پرهیزکاران که در طول شبانه روز به طور طبیعى در آن‏ها مشاهده مى‏شود، این است که با خواندن قرآن به نفس خود حالت حزن و اندوه مى‏دهند. حضرت على (ع) علاقه آنها را چنین وصف مى‏فرماید:« پرهیزکاران در شب بر پا ایستاده مشغول نمازند، قرآن را جزء جزء و با تفکر و اندیشه مى‏خوانند، با قرآن جان خود را محزون و داروى درد خود را مى‏یابند. و اضافه مى‏فرماید: و هر گاه به آیه‏اى مى‏رسند که ترس از خدا در آن باشد گوش دل به آن مى‏سپارند، و گویا صداى بر هم خوردن شعله‏هاى آتش، در گوششان طنین افکن است.»(1)